sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Miksi sirkuseläimet eivät ole sisäsiistejä?



Koirat ja kissat oppivat lähes itsekseen sisäsiisteiksi. Miksi sirkuseläimet ja esimerkiksi huikeisiin taitosuorituksiin kykenevät taitoratsastushevoset eivät ole sisäsiistejä? Onko ihminen vaan urautunut ajattelemaan, ettei hevosten kuulukaan olla sisäsiistejä. 

Miksei valtateitä rakenneta yksisuuntaisiksi? Eipähän tulisi nokkakolareita. Saman verranhan tuo tie maksaisi rakentaa vaikka toiseen suuntaan kuljettaisiinkin 20 metriä leveän välimetsän toisella puolella. Onneksi keskikaiteita rakennetaan koko ajan enemmän.

Monet keksinnöt ja uudet ideat ovat syntyneet täysin vahingossa. Suurin osa ihmisistä pysyttelee kiltisti valmiiksi hiihdetyillä laduilla. Toisaalta ideanikkarit, keksijät ja tuotekehittelijät pyrkivät veren maku suussa keksimään uutta, harmillisen harvoin siinä onnistuen. Jos luovuus tähtää ainoastaan idean maksimaaliseen rahan tuottoon, tulosasettelu lamauttaa vapaan ajattelun. Kysykää vaikka Nokialta, väkisin on vaikea luoda mitään hedelmällistä. 

Kuva: Timo Hirvi

Monessa kodissa ja työpaikalla tehdään asioita samalla tavalla kuin on aina ennenkin tehty. Rutiinit luovat turvallisuutta. Kotona tuoreen avioparin kesken käydään käden vääntöä kun kahden kodin arkirutiinit pitää saada hiottua yhteisen kodin rutiineiksi. Nuori työntekijä usein ärsyttää vanhempia kollegoitaan, mikäli pyrkii uudistamaan työyhteisön työntekorutiineja.Jos ihminen pystyisi joskus unohtamaan kaiken oppimansa ja näkemään ympäristönsä ikään kuin sivistyksen ulkopuolella kasvaneen silmin, hän pystyisi kyseenalaistamaan asioita ja siten näkemään kaiken ihan uudella tavalla. 

Naisten logiikkaa vähätellään, mutta joskus juuri hölmöiltä vaikuttavat ideat tuottavat helmiä. Tiesittekö, että naiset ovat keksineet mm. sädehoidon, sirkkelin, tuulilasinpyyhkijät ja astianpesukoneen? On vain tarvittu uskoa omaan osaamiseen, kyky nähdä mahdoton mahdollisena ja pieni ripaus onnea. 

Haastakaa itsenne hölmöilemään, leikkikää enemmän ja uskaltakaa lausua hulluimmatkin ajatuksenne ääneen. Ärsyttäkää työkavereitanne ja perhettänne, rikkokaa rutiineita. Sotkekaa makuja ja löytäkää uusi huippuresepti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa