tiistai 30. huhtikuuta 2013

Ihan sama

Oih, miten tuskallisen raivostuttavia ovatkaan ihmiset, joilta mielipidettä tiedusteltaessa saa aina vastauksen; "Mulle on ihan sama". Kun kysytään vaihtoehdon a ja b välillä niin miten voi joka ikinen asia olla ihan sama? "Ostetaanko suklaa- vai vaniljajäätelöä?", "Mennäänkö uimaan vai lenkille?" "Katsotaanko romanttinen vai kauhuelokuva?". Ihan sama. Joskus tekee mieli herätellä näitä ihmisiä ja antaa vaihtoehdoksi jotakin täysin käsittämätöntä. "Otatko kahvia vai arsenikkia?" Haluatko Espanjaan vai Marsiin?" "Lyönkö päähän vai selkään?"




Haluavatko nämä ihmiset a) miellyttää kysyjää aina taipumalla kysyjän tahtoon, b) ärsyttää kysyjää äärimmilleen lakonisuudellaan ja välinpitämättömyydellään, vai c) eikö heitä oikeasti koskaan kiinnosta itse päättää valinnoistaan?

Panttaisin lähes omaisuuteni veikatessani, että kaikilla näillä ihmisillä ei kuitenkaan ole keskivakavaa tai vakavaa masennusta, jonka vuoksi he elävät tätä eikiinnostasittenniintippakaan -elämää. Eivätkä kaikki joo-joo -naiset ja miehet takuulla myöskään ole kloonattuja miellyttäjiä, joiden tehtävä tällä maapallolla on vain ja ainoastaan miellyttää oikeita ihmisiä suostumalla heidän pienimpiinkiin toiveisiinsa. Siispä luulen, että tuo tahallaan ärsyttäminen on ainoa pätevä vaihtoehto.

Mihin katoavat ne itkupotkuraivari kakarat, jotka tekevät kaikkensa saadakseen tahtonsa läpi? Jo osa murrosikäisistä tuntuu mystisesti tippuvan siihen ihansama-maailmaan johtavaan madonreikään. Jotkut pääsevät kuopasta vasta vanhainkodissa, jossa he taantuvat takaisin uhmaiän kiukutteluun.

Ei tietenkään ole hyvä, että ihminen on liian voimakastahtoinen. Jäärät ja vastaanhankaajat ovat yhtä lailla ärsyttäviä, kuin ihan sama -ihmiset. Jäärät eivät paljon muilta mielipiteitä kysele tai ainakaan kuuntele. Ehkä kaikkein ikävämpiä ovatkin juuri ne päällepäsmärit, jotka näennäisesti kyselevät toisten mielipiteitä, kenties tekevät hienoja pylväsdiagrammejakin toisten mielipiteistä, mutta päättävät asioissa sitten täysivaltaisen diktaattorimaisesti aivan kuten itse haluavat. Ei ole kovin mieltä ylentävää täyttää jotain mielipidetiedustelu paperipumaskaa, kun sillä ei ole mitään todellista vaikutusta. Jos sinusta joskus tuntuu, että jotakin katugalluppia tai nettiäänestystä on peukaloitu toivotun lopputuloksen saamiseksi, niin todennäköisesti juuri niin on tehty.


Niinpä niin, kai minunkin pitäisi päättää, että mikä nyt sitten on minua miellyttäisi. Ainakin lienee jo selvä, että minä en lukeudu niihin ihansamoittelijoihin. Keskiverto toimii tässäkin. On kiva, jos joskus joku minua miellyttääkseen antaa minun valita, mutta tietysti toivon, että ihminen ilmaisee asian vaikkapa niin, että "sun vuoro valita" tai "sinä tiedät tämän paremmin, valitse sinä". Joskus minustakin on mukava heittäytyä vaan virran vietäväksi ja antaa toisen päättää. Minustakin löytyy se "vie sie, mie vikisen" -puoli. 






3 kommenttia:

  1. Itse olen tullut siihen tulokseen, että näillä ihmisillä ei enimmäkseen ihan oikeasti ole omaa mielipidettä, ja kaikkein mieluiten pääsevät helpolla, kun joku muu tekee valinnat hedän puolestaan.

    Omassa kotikaupungissani "ihan sama" on paikallisella tyylillä ilmaistuna "ei sen sillä väliä o" :). Grrrrr... Hiukkako ärsyttää, mutta ei sen vissiin väliä o. Mielelläni itse päätän muittenkin puolesta :)

    VastaaPoista
  2. Minustakin on kiva päättää muiden puolesta, mut toisaalta ihanaa jos joskus joku,(lue mies), olisi järjestänyt kaiken.

    Musta on myös tosi kiva joskus esim. kun on kysynyt vaikkapa teiniltä, että syödäänkö makaronilaatikkoa vai meksikolaista, ja kun olet saanut vastaukseksi, että ihan sama... NIIN laittaa sitten sitä makaronilaatikkoa. On niin kullanarvoista kun se teini sitten ihmettelee, että mitä, eikö meillä pitänyt olla meksikolaista... on aivan hulvattoman hauskaa vastata, että eikun tää on nyt sitä "ihan sama" -makaroonilaatikkoa. Kyllä se teinikin muistaa sitten vähän aikaa taas olla jotain mieltä. :) Kiitos palautteesta Annukka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D. Pakko tähän vielä kommentoida, että mun miehellä oli pitkään omanlaisensa vastaus myös. Jos kysyin vaikka, että "haluatko kahvia", sain vastaukseksi "noo, en välttämättä", joka hänen mielestään tarkoitti, että "juu, mutta ei ole pelkästään mun takia pakko keittää". Itse ajattelin, että "ei välttämättä" tarkoittaa "ei välttämättä" eli "ei" :). Tarpeeksi monta kertaa kun keitin vaan itselleni, niin vastaukseksi samaan kysymykseen tuli "Kyllä kiitos" :).

      Ja ihan samaa mieltä olen sun kanssa siitä, että olis ihanaa, kun ihan AINA ei tarttis päättää itse.
      Kun meillä tehtiin isoa remonttia ja tuskailin kaikkien valintojen kanssa, enkä lopulta osannut itse enää päättää, kysyin miehen mielipidettä ja sain vastaukseksi "Mulle käy se mikä sulle käy". Eli ei apuja :D

      Poista

Sana on vapaa