keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Sauna

Olen nukkunut huonosti ja herännyt aikaisin. Aamulla lapset ovat takuulla ihan tarkoituksella tehneet kaikkensa ärsyttääkseen minut hulluuden partaalle, työmatkalla olen miettinyt kestääkö autoni perille asti pujotellessani rekkojen seassa ja työpäiväkin sujui tahmeasti. Kotona etsin tuulikaapin lattialta tyhjää kohtaa mihin voin astua, keittiössä ei ole tänään gourmet ateriaa, tarjolla on mikrossa lämmitettyä eilistä ruokaa. Tiskikone kaipaa tyhjennystä ja kylpyhuoneessa odottaa pyykkivuori. Puoliso on väsynyt ja kiukkuinen. Hieman väkinäisesti raahaudun kuntosalille ja piiskaan itseni vauhtiin.

Hikisenä ja lähes viimeiseen asti rääkättynä raahaudun takaisin kotiin. Olen menossa suihkuun kun huomaan ilokseni, että joku on lämmittänyt saunan. Tai kiepauttanut virtanappulan luoteeseen. Hymy hiipii huulilleni laskiessani vettä kiulunkaltaiseen sankoon. Istumme hiljaisina omissa nurkissamme, heitän löylyä ja tunnen kuinka viimeisetkin päivän kiristykset alkavat pikku hiljaa sulaa saunan lempeässä lämmössä. Saunassa puhutaan pehmeällä äänellä ja rauhallisesti. Eikä aina tarvita sanoja laisinkaan. Valelen kasvojani viileällä vedellä ja heitän lisää löylyä. Kostea höyry ja lämpö hellivät lihaksiani. Samalla mieli rauhoittuu ja hien kimaltaessa iholla tuntuu kuin kaikki ikävät asiat poistuisivat hien mukana. Puolison löylykiintiön täytyttyä heitän löylyä emännän mitalla, varpaat pitää saada lämpöisiksi. Kun iho alkaa punottamaan ja korvia kirvelee hilpaisen viileään suihkuun unelmoiden kesästä ja järvestä johon sukeltaa suoraan saunasta. 

Peseydyttyäni kiipeän usein vielä hetkeksi saunan lauteille ja avaan tuuletusikkunan. Istun ikkunan ääressä hengittäen raikasta ulkoilmaa, johon sekottuu lauteiden puuntuoksu, puhtaiden hiuksien shampoon tuoksu ja pehmeä löyly. Tätä hetkeä kaipaan kun maailma kaatuu niskaan tai haluan päästä omaan turvalliseen maailmaani. Hetken hengittelen, keho ja mieli lepäävät.  

Virkistävän loppusuihkun jälkeen kääriydyn lämpimään pyyhkeeseen ja palaan rentoutuneena todelliseen maailmaan. Lapset ovat jälleen suloisia ja puolisokin hymyilee taas. Kaikki arjen harmaus on huuhdottu saunavesien mukana pois. On yhdentekevää missä, milloin tai kuka on keksinyt saunan. Kyseessä on kuitenkin mielestäni yksi ihmiskunnan suurimmista keksinnöistä. Nopeasti ajateltuna en keksi yhtään niin yksiselitteisesti ja kokonaisvaltaisesti rentouttavaa paikkaa kuin sauna.

2 kommenttia:

  1. Olet taitava kirjoittaja ja tekstejäsi on miellyttävää lukea!
    Iloista kevättä Sinulle ja perheellesi :)
    -innokas lukija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Ihanaa kevättä myös Innokkaalle anonyymille lukijalle!

      Poista

Sana on vapaa