keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Naistenpäivä

Kansainvälistä Naistenpäivää voi olla ahdistavaa viettää, ainakin jos on suomalainen nainen. Lähes joka vuosi päivä onnistutaan pilamaan tai ainakin tunnelma latistamaan jollakin lailla. Naistenpäivää syytetään yhdessä kirjoituksessa kaupalliseksi ja toisessa vaaditaan rinnalle vietettäväksi Miestenpäivää, kolmannessa vaaditaan muuttamaan Naistenpäivä Tasa-arvonpäiväksi.

Suomen UN Womanin internetsivustolla kerrotaan mielestäni hyvin tyhjentävästi miksi Naistenpäivää vietetään: "Kansainvälinen naistenpäivä  on ajankohta, jolloin pohditaan tähänastisia edistysaskeleita, vaaditaan muutoksia sekä muistetaan tavallisten naisten rohkeaa ja määrätietoista toimintaa naisten oikeuksien puolesta." Vaikka meillä suomalaisilla naisilla on 2010-luvulla asiat jo kohtalaisen hyvin, on maailmassa vielä paljon maita ja kansoja, missä naisten asema on verrattavissa koiran asemaan. Tänä vuonna YK on julistanut vuoden 2013 naistenpäivän kansainväliseksi teemaksi naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamisen. Jos mietin asiaa tämän viikkoisten pienen Eerika-tytön kuolemaan liittyvien uutisten valossa, on meillä Suomessakin vielä paljon kehittymisvaraa.

Ihmiskunnan historiassa naisilla on ennen 1900-lukua hyvin vaatimaton rooli, toki muutama poikkeuksellinen nainen on historiankirjoihin jäänyt. Yksi esimerkki naisten asemasta on äänioikeus, Suomi oli maailman kolmas maa jossa naiset saivat äänioikeuden, vuosi oli 1906. Suomessa kuntien luottamuselimissä on naiskiintiöitä, mutta yritykset ovat yhä edelleen johdettu pääosin miesjohtajien toimesta, vaikkakin vuosi sitten uutisoitiin miten loistavasti naispuolisten hallituksenjäsenten määrä Suomen pörssiyrityksissä oli noussut 22 prosenttiin. Tältäkin osin Suomi on yksi edelläkävijöistä koko maailmassa.

Naistenpäivää vietetään tasa-arvoisuuden hengessä, siten päivän nimeksi voisi toisaalta ihan hyvin vaihtaa tasa-arvoisuuden päivä. Kun mietimme kuitenkin miten kauan miehet ovat tätä maailmaa johtaneet ja miten paljon naiset ovat uhranneet sen eteen, että nyt olemme edes tässä, pitäisi päivä ehdottomasti säilyttää jatkossakin Kansainvälisenä Naisten Päivänä. Tietysti myös sen vuoksi, että vielä riittää paljon parannettavaa, mutta myös vanhojen huonompien aikojen muistamiseksi.

Miestenpäivää ja tasa-arvon päivää vaativissa kirjoituksissa vaadittiin yleisesti miehille lisää tasa-arvoa naisiin verrattuna. Suomessa erityisesti miesten yleinen asevelvollisuus koettiin tasa-arvoisuutta heikentävänä asiana. Periaattessa asevelvollisuus voisi olla yleinen molemmille sukupuolille, mutta luulenpa, ettei Suomen talous kestäisi jos myös naiset sen suorittaisivat. Toisaalta mietin, että tuskin miesten yleisestä asevelvollisuudesta päätettäessä asiaa on käsitellyt tai ollut mukana päättämässä yksikään nainen. Miehet ovat itse tämän asian itselleen säätäneet. Voitaisiinko yleisestä asevelvollisuudesta luopua sitten kokonaan, on mielestäni jo toisen blogikirjoituksen väärti, mielestäni asiaa voisi testata vaikkapa 3-5 vuoden ajan ja katsoa mihin se johtaisi.

Asevelvollisuuden esiin tuominen tasa-arvokeskustelussa johtaa aina synnyttämiseen ja raskauteen. Molemmat ovat sekä fyysisesti ja henkisesti rankkoja tapahtumia. Pidän silti itseäni etuoikeutettuna, että olen saanut ne kokea, vieläpä kahdesti. Lapsen saaminen on mielestäni kuitenkin kiehtova ja ihmeellinen asia, jossa on ripaus taikaa. Sekään ei ikinä ole itsestäänselvyys, että kaikki naisetkaan voivat saada lapsia. 

Naisten ja miesten keskinäinen tasa-arvoisuus ei koskaan voi olla täydellistä, koska olemme erilaisia. Tämä erilaisuus on yksi elämämme suurimmista rikkauksista. Yhteiskunnan tulee kuitenkin kohdella molempia sukupuolia mahdollisimman tasavertaisesti ja kumpaakaan sukupuolta ei sukupuolen vuoksi tulisi kohdella väärin tai väkivaltaisesti.

Naistenpäivän ei tarvitse olla kaupallinen eikä naisia tarvitse mielestäni hukuttaa lahjoihin tai kukkasiin. Päivä on mielestäni silti tärkeä. Mielestäni riittää jos ymmärtää miksi päivä on olemassa ja jättää miesten epätasa-arvokeskustelun jollekin toiselle päivälle. Kiitä mielessäsi edes sitä naista, joka sinut on kantanut ja synnyttänyt. Suurin osa miehistä kuitenkin pitää naisista kovasti ja haluaa elää elämäänsä naisten seurassa, olisi mukavaa jos naiset nähtäisiin tasavertaisina elämänkumppaneina.

Tammikuun 28. päivänä viettää nimipäivää Mies. Ehdotankin, että niin kauan kunnes kalentereissa on virallinen Miestenpäivä, me miehiä arvostavat ja kunnioittavat naiset voimme kyseisenä päivänä osoittaa ihailumme oman elämämme miehille.

1 kommentti:

Sana on vapaa