sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Sattumia ja valintoja



Elämän sanotaan olevan sarja valintoja. On tietysti olemassa paljon asioita joihin voi itse vaikuttaa, mutta väitän, että meidän ihmisten osaksi jää hyvin pieni hienosäätö. Onko se Jumala, kohtalo tai karma, siitä en tiedä, mutta jokin suurempi voima heittää meille joko ässät tai hantit pelipöytään. Meidän tehtävämme on yrittää tehdä parhaamme sillä mitä meille on jaettu, ja tehdä parhaamme miten ikinä sitä pakkaa kesken elämämme sekoitetaan.

Emme voi valita kenen lapseksi synnymme. Harva haluaisi syntyä köyhyyteen ja puutteeseen, tai esimerkiksi narkomaanin lapseksi. Silti on mielestäni ihan käsittämätöntä, että nuori poliitikkokloppi on sitä mieltä, että lapsilisät pitäisi poistaa koska ne ”tukevat heikomman materiaalin lisääntymistä”. Suomessa huonoihinkin oloihin syntyvä lapsi on kuitenkin voittaja verrattuna vaikkapa kehitysmaiden lapsiin. 

Koulutus on meille suomalaisille avain parempaan, lähes kaikilla on mahdollisuus kouluttautua haluamaansa ammattiin, jos vaan lukupäätä riittää. Hmm… tässä kohdin vaikuttaa jälleen se isosäätäjä, kaikilla vaan ei ole yhtä paljon älyä tai sinnikkyyttä. Supersäätäjä voi säätää älykkäille myös muita kiemuraisia kuvioita, jotka estävät opiskelun. Säätäjä voi säätää elämäämme sairaudella, terveydellä, menestyksellä tai tappioilla. On paljon asioita, mitkä eivät vaan ole omissa hyppysissämme, eivätkä mitenkään ole selitettävissä kuin sattumalla. Miksi juuri Arttu jää auton alle ja miksi Lotta voittaa lotossa puoli miljoonaa? 

Ihminen syntyy tietyin geenein, toinen on pitkä ja toinen lyhyt. Ulkonäön osalta voimme tehdä oman varallisuutemme varoissa jotakin, mutta ilman kirurgisia toimenpiteitä on pitkälti onnen kauppaa synnymmekö näyttämään naispaholaiselta vai missiltä. Luin hiljattain erinomaisen artikkelin, missä oli tutkittu Amerikan viimeistä ennakkoluuloa, lihavuutta. Usein ajatellaan, että ihmiset ovat lihavia vain koska ovat laiskoja ja saamattomia. Viimeisin tutkimustieto kertoi kuitenkin, että geeneillä  on todella iso vaikutus siihen kuka lihoo ja kuka ei. Toki omat elämäntavat ja elinympäristökin vaikuttavat, mutta tutkimuksen mukaan esim. samat ruokailu- ja liikuntatottumukset omaavista ihmisistä osa lihoi ja osa ei. 

Ulkonäkö, varakkuus, koulutus, ystävät, terveys, sukulaiset, kotimaa. Olisihan se mukavaa, jos meillä olisi sellaisia nappuloita, ehkä joku päätelaite jonka ääreen voisimme mennä ja tehdä valintoja. Voisimme nappia painamalla luoda itsemme, elinympäristömme ja elämän kulkumme. Ihan kuten monissa virtuaalipeleissä voisimme olla oman elämämme Avattaria tai Sims hahmoja. Mutta olisiko elämä enää yhtään niin jännittävää jos kaikki olisimme älykkäitä, kauniita ja onnekkaita? 

Sen sijaan maailmaa voisi vähän kohtuullistaa. Mielestäni voisi hyvin olla erilaisia geenisopeutettuja juttuja. Voisi esimerkiksi olla omat koripallosarjat alle 160 cm pitkille ihmisille, miksi vaan pitkien pitäisi saada pelata mestaruussarjassa? Anu Sagimille voisi antaa kiellon lausua mitään negatiivista suomalaisista naisista, tai suomalaisista ylipäänsä. Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa niin kannattaisi pitää omana tietonaan. Erilaisuutta pitäisi juhlia ja korostaa. Kiusaaminen on osoitus paitsi kiusaajan epävarmuudesta niin myös älyllisestä köyhyydestä. Yritettäisiin muistaa, että valtaosa ihmisistä on yrittänyt parhaansa niillä eväillä mitä supersäätäjä on kullekin arponut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa