keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Tekosyitä vai syitä?

Iltalehti uutisoi tänään 16.10.2013 Kalifornialaisen kuntoiluyrittäjän Maria Kangin Facebook kuvien ja kuntoilumoton aiheuttaneen valtaisan negatiivisen palauteryöpyn. Marian mottona on "mikä on sinun tekosyysi?" tai "Ei tekosyitä". Hän on kolmen lapsen äiti, kuntoiluyrittäjä ja hänellä on likimain täydellinen kroppa, ainakin kuvissa. Maria haluaa motivoida muitakin ihmisiä kuntoilemaan ja voimaan paremmin, hän on oman ajattelunsa paras mannekiini.

Mistä sitten aiheutui kaikki mielipaha? Mikä sai ihmiset suunniltaan?

Kaikilla meillä ei ole täydellistä kroppaa ja osa meistä ei sitä koskaan tule saamaan, vaikka mitä temppuja tekisimme. On syitä ja on tekosyitä.

Maria on takuulla tehnyt paljon töitä näyttääkseen hyvältä. Siinä on varmasti ollut paljon tuskaa ja kyyneleitä, on pitänyt kieltäytyä monesta muusta asiasta. Lapsista hän ei ole kieltäytynyt, mutta on niitäkin, jotka eivät hanki biologisia lapsia koska eivät halua ottaa riskiä raskauden aiheuttamista pysyvistä muutoksista. Miehillä ei ole tätä ongelmaa, epäreilua.

Marian trimmattu kroppa on palautunut loistavasti raskauksista. Urheilijoiden kropat kestävät ja toipuvat yleensä paremmin, mutta se on aina yksilöllistä. Ei ole Marialla esimerkiksi raskausarpia, mutta toisaalta emme tiedä onko hänelle tehty kenties kirurgisia toimenpiteitä. Ehkä ei, ehkä ne ovat hänen liikesalaisuutensa piirissä. Kuntoiluyrittäjä on varmasti samanlainen kuin elokuvatähti. Meidän tavallisten naisten on vaikea ymmärtää, että heidän työtään on laittaa itsensä kuntoon viikoissa synnytyksen jälkeen. Meidän työmme on jotakin muuta, meidän ei ole mahdollista käyttää työaikaa kropan trimmaukseen. Kun Marian työpäivä päättyy, hän on äiti kuten mekin. Sillä erotuksella, että meidän pitää löytää työpäivän jälkeen aika siihen trimmaukseen, jonka Maria on tehnyt osana työtään. Mutta totta, tämä on vain tekosyy.

On kuitenkin ihan oikeitakin syitä. Kaikki eivät ole aina terveitä. Joskus kyse ei ole omasta terveydestä vaan esimerkiksi läheisen sairaus pakottaa luopumaan kaikesta muusta. Toisinaan kyse on rahasta. Ei siitä, etteikö ihminen voisi pitää itsestään huolta ilman hienoa kuntosalia tai personal traineria. Joskus rahat voivat olla niin tiukassa, että ihmisen pitää tehdä kahta tai useampaa työtä. Joskus on syötävä ja nukuttavakin, niinpä kaikilla ei vuorokauden tunnit valitettavasti enää riitä kuntoiluun.

En ryhdy näitä paria esimerkkiä enempää erittelemään syitä ja tekosyitä. Palaan asian ytimeen eli siihen mikä Marian osalta aiheutti mielipahan hänen lukijoilleen? Perimmäisenä syynä näen erilaiset elämän arvot. Kaikille treenattu kroppa ei ole yhtä tärkeä kuin toisille. En halua väittää, että se olisi Mariallekaan tärkein elämän arvo. Se ei käy ilmi hänen profiilistaan, eikä niin tarvitsekaan olla. Väittäisin, että Maria onnistui ärsyttämään sanavalinnallaan, jota ei ehkä ollut mietitty loppuun asti. On totta, että on olemassa tuhansittain tekosyitä, jotka pidättelevät monia ihmisiä pitämästä itsestään parempaa huolta. Marian motto voidaan kuitenkin tulkita siten, että on vain tekosyitä. Hän unohtaa, että on myös oikeita syitä. Jos oikeat syyt leimataan tekosyiksi astutaan toisten varpaille. Suvaitsevaisuus ja erilaisuuden hyväksyminen on tärkeää. Me hyväksymme Marian tiukat lihakset ja upean ulkomuodon, emme kyseenalaista hänen valintojaan. Toivomme myös hänen ymmärtävän, että maailma ei toimi, jollei joku istua kökötä tietokoneella koko päivää tai siivoa vessoja aamusta iltaan.


1 kommentti:

  1. Se on just näin.
    Joku, joka keskittyy ainoastaan pitämään itsestään ja kropastaan huolta (joka on asia, johon meistä suurin osa varmaan haluaisi samaistua), jotenkin unohtaa elämän realiteetit ja asettuu muiden yläpuolelle ainoan ja oikean tien kulkijana (koska ei keskity ajattelemaan asioita muista kuin omista lähtökohdistaan).
    Pattitilanne ja kovin amerikkalaista. Mutta niinkuin niin usein aiemminkin, kirjoitat taas pelkkää asiaa :)

    VastaaPoista

Sana on vapaa