maanantai 21. lokakuuta 2013

Ei Bond vaan Blond

Ihanat punaiset korkkiruuvini
Minulla oli lapsena kuparikatto. Ihanat punaiset hiukset, jotka ensimmäiseen saksimiseen asti olivat vielä suloisesti korkkiruuvikiharaiset. Paksutkin ne olivat. Suurimman osan lapsuusajasta hiukset olivat kuitenkin todella lyhyet ja poikamaiset. En tiedä miksi. Ehkä revin letit ja renksut pois yhtä itsepäisesti kuin omat tyttäreni ovat tehneet. Muistan kuitenkin miten typerältä tuntui aina kun aikuiset kiusoittelivat minua luulemalla minua muka pojaksi. Eikä yhtään auttanut, että lapsuudessani harvinainen todella mustaihoinen afrotukkainen mies tykkäsi kovasti punaisesta tukastani. Minä inhosin sitä yhtä kovasti kuin pisamiani, koulussa viimeistään asiasta ei ollut enää epäilystäkään.
Saisinpa  euron jokaisesta kerrasta kun minua on sivistetty sillä, että punapäät eivät pääse taivaaseen. Ikävä kyllä, emme oikeasti pääse ilmaiseksi sinne Tivoliinkaan, vaikka niin väitetään (tämä on testattu sekä Suomessa että Kööpenhaminassa).

Teini-ikäisenä ryhdyin sitten leikkimään hiuksillani. Permanentit olivat kovasti muodikkaita, joten karhea ja suorana tököttävä pää sai kärsiä monta karmivaa rullausta. Hiukseni eivät hevin kihartuneet, vaan litkuja piti pitää päässä tunti tolkulla. Osa hiuksista toki paloi ja katkesi. Ne jotka kihartuivat eivät suortuneetkaan vaan kiharat katosivat vain kasvamalla pois. Ensimmäinen pitkiin hiuksiin laitettu permis teki minusta kolmion. Permanentti maksoi 400 markkaa. Poljin kampaamosta kotiin pipo syvällä päässäni ja pesin hiukset välittömästi seitsemään kertaan. Silloin uskottiin, että tuoreita kiharoita ei saa pestä viikkoon, koska muuten ne suoristuvat. Voin valistaa teitä kaikkia, ei auta pätkääkään!


Paloauton punaista 2008
Oma punainen 1989
Permanentin ohelle ilmestyivät vaaleat raidat. Oman päätösvallan lisääntyessä myötä hiuksieni pituus ja mallit alkoivat vaihtua tiheään. Lukioon mennessä myös väripurkit olivat mukana kuvioissa. Kukapa olisi arvannut, että hieman himmentynyttä punaista aloin usein purkista kirkastamaan punaisemmaksi. Ihan aikuisikäisenäkin hiukseni ovat olleet jopa ihan paloauton punaiset.


Vuosi sitten vielä aika tummat kutrit

Parikymppisenä taisin ensimmäisen kerran kokeilla elämää ruskeatukkaisena. Tukka oli kiiltävä ja vaalea ihoni teki melkoisen lumikki-efektin. Ilman meikkiä näytin lähes aavemaisen kalpealta. Pikku hiljaa ajauduin vaihtelemaan vuoden aikojen myötä ruskeasta punaiseen ja takaisin. Satunnaisesti mukana oli raitoja. Enimmäkseen pysyttelin ponnaripituisessa polkkatukassa, mutta myös pitkät kutrit ja todella lyhyet vilahtelivat aika-ajoittain.


Matkalla blondiksi
Strawberry blonde
Viime keväänä sain päähäni kokeilla elämäni ensimmäisen kerran elämää blondina. Lähdin liikenteeseen mustanruskeasta ja nyt vajaassa vuodessa olen vihdoin saavuttanut blondiuden ytimen. Pakko tosin todeta, että vaaleuteni myötä oma punainen pigmenttini on tullut esiin. Outoa, miten harvat ovat edes huomanneet eroa. Ihaninta vaaleissa hiuksissa ei ole lupa olla stereotyyppisesti hieman hölmö, vaikkakin olen huomannut, että mitä vaaleammaksi olen tullut, sitä enemmän minulle sallitaan ihan tyhmiä juttuja (tai ehkä itse sallin itseni hupsutella enemmän). Ihaninta on käyttää ihanan tuoksuisia hoitoaineita, jotka ennen tekivät hiukseni hetkessä likaisiksi ja veltoiksi. Nyt saan tai oikeastaan joudun läträämään hoitoaineita ihan tosissani. Enkä enää voisi kuvitellakaan peseväni hiuksiani Mäntysuovalla tai käsisaippualla, voisivat kutrit jäädä äkkiä käteen tai viimeistään harjaan. Vaaleat hiukset ovat myöskin tehneet minusta jollain lailla suomalaisemman. Erityisesti punaisissa hiuksissani minua luultiin ulkomailla aina saksalaiseksi tai britiksi. Veikkaisin, että nyt minut vihdoin luokitellaan ainakin Skandinaaviksi.

5 kommenttia:

  1. Ihanan rohkeeta laittaa noi kuvat :)
    Itse synnyin mustatukkaisena ja isän kertoman mukaan hiukset (ohuet sellaiset) muuttuivat mustista ensin ihan räikyvän punaisiksi ja sen jälkeen vaaleiksi.
    Niin ohuet ovat olleet, että päänahka on kuulemma kuultanut läpi ja (muka) sen takia hiuksia on pitänyt koko ajan leikata aina vaan lyhyemmiksi ja lyhyemmiksi. Tai siis aina samalla kaavalla, jota itse nuoruudessani nimitin "luukkupää-lookiksi" :D. Isä leikkasi ja maksoi korvaukseksi kärsimyksistä kymmennen markkaa.
    Jokapaikassa luultiin ihan oikeasti pojaksi ja sekös lannisti entisestään olematonta itsetuntoa, joka ei lisääntynyt myöskään silmälaseilla, jotka oli samanmalliset (tai siis itseasiassa samat) vuodest toiseen..

    Mutta entisestä oikeasta vaaleudesta on jäänyt pakkomielle vaaleisiin hiuksiin, vaikka omimmillaan ne varmaan olisivatkin ne kuuluisat maantienväriset nykyään.

    Joskus olen erehtynyt pyytämään "vähän tummempaa" yleis-ilmettä, josta seurauksena on ollut lähinnä korpin tai noidan värinen mustanharmaa (kun väri sattumoisin nappaa hapertuneisiin vaaleisiin hiuksiin aika herkästi kiinni..)

    Mutta siitä sentään olen iloinen, että viikko sitten uskaltauduin vihdoin ja viimein luopumaan mitättömistä "pitkistä" hiuksistani, joka siis tarkoittaa ohutta hiirenhäntää ja leikkaamaan ne lyhyiksi. Jess! Ihanan vapauttava tunne "otetaan puol senttiä latvoista"-tyypille :D

    Mutta toi sun kuvasarja oli tosi kiva. Näkee muutokset eri kausina ja tuo ihmisen taas pykälän verran lähemmäs :)

    PS. Sori palstatilan törsääminen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mietin pitkään kuvien lisäämistä, mutta poistelen sitten jos alkaa ahdistaa :D
      Kuvasarjasta olisi saanut vielä radikaalimman jos olisin jaksanut nähdä vaivaa. On ollut millin siiliä ja puoleen väliin selkää ulottuvaa. Ja värejä. Luulen et miekin olen lähellä sitä maantietä, pienellä punertavalla pigmentillä. Harmi, että punainen katosi raskauksien/iän myötä. Nyt osaisi arvostaa sitä omaa punaistakin. Toisaalta viihdyn kyllä ihan hyvin tässä blondissa, antaa niin oivallisen tekosyyn olla höppänä. Tuhlaa palstaa ihan niin paljon kun tykkäät. Kiva kun jaksat kommentoida!

      Poista
    2. Mulla ei koskaan ollut puoleen selkään ulottuvaa tukkaa (muuta kuin haaveissa), mutta keksittiin kaverin kans korvata pitkä tukka laittamalla päähän sukkahousut (ja tää tapahtui ennen Niksi-Pirkkaa :D) ja kuvittelemalla, että sukkikset, jotka kutitti kivasti selkää, oli oikeesti hiukset :D.
      Ehkä hivenen säälittävää, mutta totta..

      Poista
  2. Mun pikkusiskolla (anteeksi siskoni kun paljastan tämän) oli lapsena varmaan vuoden ajan aina vaaleansini-valkoinen lasten alushame päässään "pitkänä tukkana". Siihen piti ponnareitakin laittaa ja panta. Liikkui joskus ihan yleisillä paikoillakin tukkansa kanssa. Harmi et siitä ei taida olla yhtään valokuvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siskon kannalta ei ehkä niinkään harmi, vaan pelastus. (Tiedän tunteen ;D)

      Poista

Sana on vapaa