maanantai 17. joulukuuta 2012

Kipu ei ole ystäväsi



Kun ihmisellä on kipuja, kaikki muu on toisarvoista. Mitä kovempi kipu, sitä turhempaa on kaikki muu kuin kivusta eroon pääseminen. Ihminen ottaa lääkettä, hieroo kipeää kohtaa, yrittää nukkua, laittaa voidetta ja saattaa mennä lääkäriin, hierojalle, naprapaatille, hammaslääkärille tai kansanparantajalle.  Ihminen tutkii kirjoja ja internetiä löytääkseen syyn ja helpotuksen. 

Usein kipu helpottuu lääkkeillä, joko lääkärin määräämillä tai ihan tavallisilla särkylääkkeillä. Joskus kipu johtuu viruksesta ja aika on ainoa lääke. Uni ja lepo sekä runsas neste voivat helpottaa oloa. Se, että joku silittää tukkaa, pitää hyvänä ja välittää voi auttaa kovasti. 

Kun kipu ei lopu, maailma muuttuu. Siinä maailmassa on vain parempia ja huonompia päiviä. Ensin hakee apua uudestaan ja uudestaan. Kokeilee kaikkea, moneen kertaa. Tutkii ja lukee, puhuu kivusta kaikille vastaantulijoille. Ei puhu siksi, että haluaisi puhua kivusta, vaan siksi, että ehkä juuri tämä vastaantulija tietäisi mikä kipuun auttaa. 

Kipua tutkitaan. Hetkittäin joku tuntuu ymmärtävän kipua ja kertoo jopa tietävänsä mistä kipu johtuu ja mikä siihen auttaa. Toivo kivuttomuudesta herää. Pettymys kasvaa päivä päivältä kun kipu ei häviä. Jos tälle jaksolle osuu parempi, hyvä tai jopa erinomainen päivä, voi hetken kuvitella kivun oikeasti hävinneen. Kyyneleet ovat polttavia kun kipu palaa. 

On päiviä, että kivun lisäksi auttajat leimaavat sinut hulluksi. Mielenterveyttäsi epäillään, sinä kuvittelet kipusi. On päiviä, että kanssa ihmisesi eivät enää muista, että sinua koskee. Se, että et puhu enää kivusta joka päivä tai viikko, ei tarkoita sitä, että kipua ei enää olisi. On päiviä, että et ajattele kipua, vaikka se on läsnä. On päiviä, että koet kivun olevan osa sinua. Pelottaa, eikö kipu enää koskaan häviä?

Kipu vaikuttaa elämääsi. Et enää elä täysillä. Saatat päättää elää kivusta huolimatta, mutta se on itse petosta. Kipu rajoittaa sinua. Hyvinäkin päivinä ja jaksoina varot tekemisiäsi, jotta kipu ei palaisi. Et uskalla edes sanoa ääneen, että nyt on hyvä jakso, koska se todennäköisesti tarkoittaisi sen loppumista. 

Kipu tekee sinusta kiukkuisen ja väsyneen. Kipu on pelkoa. Jos kivulle olisi syy,  jokin mikä selittäisi sen, olisi sen kanssa paljon helpompi elää. Kun kivun syytä ei tiedä, ei voi tehdä mitään sen poistamiseksi tai edes hyvien päivien lisäämiseksi.  Joskus toivoo, että kipu kasvaisi niin helvetilliseksi, että sen syy selviäisi. Jonkun olisi pakko tehdä jotakin kivun hoitamiseksi.  

Kipu ei ole ystäväsi, etkä halua tottua siihen. Salaa toivot, että jonakin päivänä syy selviää tai kipu mystisesti katoaa. Sitä ennen olet valmis kokeilemaan lähes kaikkea ja tuhlaamaan käsittämättömät määrät rahaa päästäksesi eroon kivusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa