sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Hankala asiakas ravintolassa



En tykkää jos joku hörppii keittoa tai mässyttää ruokaansa. Ruokahalut siinä, no ei mene, mutta kärsii. Joskus karkki-  tai sipsipussin rapistelukin aiheuttaa lähes raivokasta ärsytystä. Eniten se ärsyttää silloin kun itse on karkkilakossa tai laihiksella ja joku mussuttaa vieressä, tai ehkä se sittenkin ärsyttää minua vielä enemmän elokuvateatterissa kun leffasta menee jokin oleellinen repla ohitse kun vieruskaveri ei voi olla rapistelematta. Tekstitetyssä jenkkileffassakin haluan nimittäin kuulla puheen, koska tosi monet vitsit eivät vaan suomennu siten kuin on tarkoitettu ja joskus sitä saa ikään kuin kaksi vitsiä yhden hinnalla, sen alkuperäisen ja vielä suomennusversion. Myönnän, että joskus harmittaa kyllä elokuvan tekijöiden puolesta kun suomennos on raapaistu ihan mettään.

En ymmärrä myöskään vanhempia, jotka tulevat syöttötuoli-ikäisen pienen lapsen kanssa ravintolaan syömään ja sotkemaan.  Syöminen on ihan ymmärrettävää, pitäähän pienten lasten vanhempienkin syödä. Sekin on mielestäni ihan suositeltavaa, että opetetaan lapset jo taaperoina kodin ulkopuoliseen elämään. Sitä olen aina miettinyt, että miksi niille purkkiruokaikäisille lapsille ei ole missään ravintolassa ikinä omaa ruokalistaansa. Eihän se vaatisi mitään kohtuutonta gourmet kokkaustaitoa vääntää vauvoille soseita, sehän voisi olla aivan loistava liikeidea. Ravintola, johon ei tarvitsisi vielä vauvalle sitä pilttipurkkia tai maissisuikeroita mukana, kenties sieltä voisi vielä ostaa kotiin mukaan säilöntäaineettomia vauvanruokia.

Takaisin asiaan, eli siihen mitä en ymmärrä eli ravintolassa sotkemiseen.  Ymmärrän, että pienille lapsille sattuu vahinkoja. Maito tai jopa lautanenkin voi kaatua, se on ihan normaalia. Mutta se, että aikuiset antavat lapsen leikkiä ruualla koko ravintolasessionsa ajan on minusta pöyristyttävää. Aikuiset mukamas nauttivat rauhassa ateriaansa ja lapsen annetaan töhriä itsensä, ravintolan syöttötuoli ja noin kahden metrin säteellä koko pöydän ympäristö. Todistin hiljan sitä, miten hieman isompi lapsi haki noutopöydästä lisää ruokaa ja sitten viljeli sitä pitkin lattioita. Vanhemmat kävivät keskenään sivistynyttä keskustelua ja lapsi sai mellastaa tahtonsa mukaan.  Kuulin tarjoilijoiden huokaukset ja pohdinnan pitäisikö lapsen touhut keskeyttää itse vai miten asiasta sanoisi lapsen vanhemmille. Miten olisi nyrkin lyöminen pöytään ja porttikiellolla uhkaaminen? 

Kuva Timo Hirvi ja kuvan annoksessa kaikki oli ihan OK!
Sekin ärsyttää kun saat pikaruokapaikasta tarjottimellesi ranskalaiset perunat ja juoman. Hampurilainen luvataan tuoda perässä ihan tuota pikaa. Siinä pitää sitten valita, että syötkö hampurilaisaterian kylmien ranskanperunoiden kanssa vai perunat alkupalana. Jos tilaa pihvin ja sen kanssa ranskalaiset perunat niin ne kyllä pääsääntöisesti toimitetaan samalla lautasella, miksi siis pikaruoka paikassa pitäisi syödä perunat erikseen. Voisiko siellä todeta, että ota nämä ranskalaisetkin ja tuo sitten lämpöiset samalla kun tuot sen hampurilaisenkin? Todennäköisesti joku sylkäisisi hampurilaiseni väliin tai pyyhkäisisi pihvillä lattian ennen kuin toisi sen minulle. 

Pari päivää sitten ruokailin perheeni kanssa laivan pihviravintolassa. Puolisoni kehotti minua valitsemaan viinin ja minä tietysti mielelläni sen valitsinkin. Ihmetytti minua kuitenkin kun naistarjoilija maistatti viinin puolisollani. Enkö minä ollut valinnut sen? Mistään en vielä ole lukenut, että pöytäseurueessa viinin maistaa aina miespuolinen henkilö, vaan pikemminkin juuri niin, että se joka tilaa viinin maistaa sen.  No ihan sama, hyvää se oli kuitenkin, mutta tuntui hölmöltä. Niin ja vähän ärsyttikin. Olisi ihan ilkeilyn vuoksi tehnyt mieli maksaa laskukin, katsoa, että tuoko se naistarjoilija senkin miehelle jos minä pyydän sen.

2 kommenttia:

  1. Ihan vinkkinä: Pyydä pikaruokalassa, että haluat kaikki lämpimät kerralla, niin saat. Yleensä oletamme, että ihmiset tulevat syömään mahdollisimman nopeasti. Toiset haluat perunat heti vaikkea hampurilaista ole valmiina (kiire takaisin duuniin tai muuta, haluavat syödä heti ne potut pois alta), toiset eivät.

    T. Pikaruoka-aspa

    VastaaPoista
  2. Hyvä vinkki, pitää kokeilla. Yleensä tämä hampurilaisen jälkitoimitus vaan todetaan vasta kun kaikki muu on jo tarjottimella. Olisi todella loistavaa asiakaspalvelua kysyä haluaako lämpimät kerralla silloin kun huomaa, että hampparissa menee vielä tovi. Silloin ei tulisi sitä mitähän extraa minulle tarjotaan - pelkoa laisinkaan. :)

    VastaaPoista

Sana on vapaa