perjantai 24. toukokuuta 2013

Sanoja vain

Suomen kieli on värikästä ja kuvailevaa. Pieneen maahamme mahtuu paljon murteita ja elo sekä Ruotsin että Venäjän vallan alla on rikastanut kieltämme entisestään. Kieli elää jatkuvasti, globaalin maailman myötä myös kielet sekaantuvat entisestään ja maahan muuttajat tuovat oman kultturellin lisänsä kieleemme.



Kielemme on täynnä ihania ja kauniita sanoja. Osa sanoista saa kauneutensa tarkoituksestaan osa kuulostaa pehmeältä tai lämpimältä vaikka tarkoitus on jotakin muuta. Jokaisella on omat lempi sanansa ja niihin liittyy yleensä jokin muisto tai tunne.  Mielestäni ihania sanoja ovat äiti, aamu, yö, ilta, rakkaus, lumi, lila, sade, sininen, lapsi ja rakas, vain muutamia mainitakseni.

Samalla tavalla on olemassa myös joukko sanoja, jotka kuulostava ankeilta, ahdistavilta tai rumilta. Myös nämä yhdistyvät sekä mielikuviin että muistoihimme. Osa sanoista yksinkertaisesti vaan kuulostaa typerältä tai hassulta. Yksi inhokki sanoistani on likka, sitä olen inhonnut lapsuudesta asti. En myöskään pidä sanoista läski, infrastruktuuri, Jylppy (kaupunginosa Kotkassa), kylmä, käry, särky, räkä, nalkuttaa tai räksyttää.

Tärkeämpiä kuin yksittäiset sanat ovat sanoista muodostetut lauseet. Lauseitakin tärkeämpiä ovat käytetyt äänensävyt ja painotukset. Kauneinkin lause voidaan raiskata lausumalla se ivallisesti pilkaten. Sanoja ja lauseita merkityksellisempää on sanaton viestintä. Suomalainen Juha Vainion sanoittama iskelmä kiteyttää tämän mainiosti "sanat eivät riitä kertomaan, tuskin niitä tarvitaan." Katseet, kosketukset ja kehonkieli jatkavat siitä mihin sanat loppuvat.

Kuva voi välittää tietoa, mutta joskus meille jää vaan jäljelle vain sanat. Emme voi kirjoittaa ilman sanoja tai muita vastaavia merkityssymboleja. Joskus sanat tulevat kuin itsestään. Löydän vaikeassakin tilanteessa juuri ne oikeat sanat ilman pinnistelyä. Toisinaan helpotkin sanat takertuvat kiinni äänihuuliin eivätkä löydä tietä ulos suusta. Anteeksi voi joskus olla tosi vaikea sana lausua tai kirjoittaa.

Rakastan sanoja ja sitä mitä niillä voi saada aikaan. Mikä sana on sinulle erityisen rakas tai vastenmielinen? Mikä sana vie sinut takaisin lapsuuteen tai pelastaa huonoimmankin päiväsi?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa