torstai 6. kesäkuuta 2013

Kokovartalohelle

On ihan ymmärrettävää, että me suomalaiset emme ole hellepukeutumisen asiantuntijoita. Hellepäiviä on Suomessa vuodessa keskimäärin noin pari-kolmekymmentä. Tilastoista löytyy jopa täysin helteettömiä kesiä, puhumattakaan helteettömistä kesäkuukausista. Usein varsinkin alkukesästä irtohellepäivä yllättää suomalaisen ja usein vasta parin perättäisen helteisen päivän jälkeen ryhdymme kaivamaan esille kevyempää vaatetusta.

Irtohellepäivän yllättäessä suomalainen riisuu ja näyttäytyy julkisella paikalla käärityissä lahkeissa ja hihoissa, pahimmillaan ilman paitaa tai rintaliiveissä. Toki kaikki lämpimissä kohteissa matkanneet tietävät, että me suomalaiset sentään peitämme rintavarustuksemme niillä välistä virttyneillä valkoisilla tai puuterinvärisillä perusliiveillä keski-eurooppalaisten kanssasisartemme roikottaessa altaan reunalla sulojaan täysin estoitta. Tapauskohtaisesti lienee arviotavissa kumpi sitten on parempi ratkaisu.

Kuumuuden lisäksi suomalaisten vähävaatteisuutta harvoina hellepäivinä ruokkii pakonomainen tarve saada väriä iholle. Jos ei rusketusta, niin ainakin se pönäkkä punoitus kertomaan, että olen ulkoilma-ihminen, joka haluaa väriä pintaan, mielellään mahdollisimman rajattomasti, kiitos.

Sitä olen kuitenkin miettinyt, että huurtuvatko ihmisten peilit helteillä? Tuntuu, että vain pieni osa ihmisistä omaa mitään itsekritiikkiä tai ylipäänsä edes vilkaisee peiliin lähtiessään ulos ovesta. Vai antaako helle luvan paljastaa kaiken huolimatta siitä onko vartalo paljastuksen kestävä tai silloinkaan? En todellakaan omaa mitään mallivartaloa enkä varmastikaan itsekään aina ole asianmukaisesti pukeutunut, mutta yhä enenevässä määrässä tunnen myötähäpeää muiden ihmisten hellepukeutumisesta. Onko minusta tulossa vanha tiukkamyssyinen köhmy, joka ei ymmärrä mitään, vai onko yhteiskunnassa tältä osin säätövaraa?

Teini-ikäiset ja hieman vanhemmatkin naiset pukeutuvat pahimmillaan samalla tyylillä kuin musiikkivideoissa itseään hetkuttavat ultrabimbot. Eivät siis kaikki, mutta osa. Nämä luomakunnan ruusut eivät juurikaan jätä arvailujen varaan vaan näyttävät säälimättä kaiken. Osalla toki on muodot ja kurvit kohdillaan, mutta joskus on surullista nähdä ylipainoisia teinejä joiden jenkkakahvat pursuvat, reidet hyllyvät tai takapuoli vilkkuu. En ymmärrä pikkiriikkisiä asuja edes täydellisen vartalon omaavilla nuorilla naisilla. Hiljan todistin kuvan kauniin nuoren tytön lyhyen mekon alta paljastuvien alushousujen vilahtelua noin sadan ihmisen tuijottaessa. En varmasti ollut ainoa äiti, jonka olisi tehnyt mieli mennä sanomaan, että "noi sun kalsarit vilkkuu ihan koko ajan", toivoen samalla, että omat tyttäret eivät koskaan liikkuisi julkisesti noin lyhyessä liehumekossa.

kuva google images

Vaikka miesvartaloa, varsinkin kiinteää ja lihaksikasta mielelläni katselenkin, en myöskään ymmärrä kaupungissa ilman paitaa pyöriviä miehiä. Hölmön näköisiä ovat nekin, jotka lenkkeilevät ilman paitaa, varsinkin jos rinnan ympärillä on vielä sykemittarin lähetin. Erityisesti pallovatsat tai todella karvaiset miehet äklöttävät ilman paitaa ihan erityisesti. Kyllä terassilla menee kahvit tai siiderit helposti väärään kurkkuun kun paita riivitään pois päältä.

En tuomitse ihmisiä, jotka ahtautuvat paria numeroa liian pieniin vaatteisiin tai vaihtoehtoisesti niitä joiden päällä roikkuu liian isoja vaatteita. En kuitenkaan itse haluaisi, että vatsani tai pakaravakoni olisi vaarassa vilkkua tai että joutuisin koko ajan nykimään vaatteitani niiden uhatessa tippua. Haluan helteelläkin pukeutua siten, että peitän vartaloni virheitä ja korostan parhaita puoliani (siis yritän ainakin).  Rannalla kuuluu olla uimapuvussa ja kotona sekä muissa yksityisissä tiloissa ihmiset saavat mielestäni hillua vaikka ilman rihman kiertämää. Julkisella paikalla olisi kuitenkin kunnioittavaa ottaa huomioon myös muut ihmiset. Sanotaan, että ei ole seksikästä näyttää kaikkea vaan, mikä pitää mielestäni täysin paikkansa. Toisen ihmisen mielikuvituksessa saatamme näyttää paremmalta alasti kuin todellisuudessa. Usein pienellä rehellisellä itsekriittisellä vilkaisulla peiliin ennen lähtöä voidaan pelastaa paljon.

4 kommenttia:

  1. aivan mielettömän hyviä kommenttejä! :)

    VastaaPoista
  2. Luojan kiitos kaikki (ilmeisesti suurin osa suomalaisista) eivät ole noin ulkonäkökeskeisiä. Itse kannatan täyttä vapautta kulkea vaikka alasti, mutta silloin on hyvä yleisen hygienian vuoksi kantaa peflettiä mukana. Käytännöllisyys ennen muotihumpuukia, sanon ma!

    ps. ketä VOI häiritä käärityt hihat/lahkeet? taisiis, ketä täysikasvuista voi häiritä?

    VastaaPoista
  3. Täytyy myöntää, että käärittyjen hihojen ja lahkeiden kohdalla sanat ovat väärässä järjestyksessä, eivät ne minua häiritse. Vain ne paidattomat ja liian vähissä/paljastavissa liikkuvat. Myönnän senkin, että lähes kaikki blogikirjoitukseni ovat vähintään aavistuksen provokatiivisia, tarkoituksenani olisikin herättää keskustelua. Kiitos kommentistasi ja erityisesti siitä, että kannat sitä peflettiä mukana liikkuessasi alasti!

    VastaaPoista

Sana on vapaa